Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2006

Γαλακτομπούρεκο


ΥΛΙΚΑ:
1/2 κ. φύλλο κρούστας (6 φύλλα)
λάδι για τα φύλλα
για την κρέμα: 6 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
1 φακελάκι βανίλια
7 αυγά
για το σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα λεμονιού
1 φακελάκι βανίλια
1 κ.σ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί, προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά (και ανά διαστήματα, για να μην πιάσει κρούστα)
Αλείφουμε με λάδι το ταψί(25Χ35) και στρώνουμε τα 4 φύλλα, που τα λαδώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε επίσης, ώστε το κάθε φύλλο να εξέχει ελαφρά από διαφορετική κατεύθυνση, ώστε να εξέχουν και από τις 4 πλευρές του ταψιού.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα, σκεπάζουμε με τις άκρες, και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα που τα λαδώνουμε. Το τελευταίο το λαδώνουμε και το ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε με μυτερό ψαλίδι μπακλαβωτά κομμάτια, προσέχοντας ώστε να μην βγει η γέμιση έξω. Ψήνουμε 1 ώρα στους 175 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα και τη βανίλια για 8'. Προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε άλλα 2'. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο και αφήνουμε να κρυώσει πριν να το κόψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: