Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Καζάν ντιπί (ο πάτος του καζανιού)


ΥΛΙΚΑ :
5 κούπες φρέσκο γάλα με όλα του τα λιπαρά
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβειο)
1 κούπα αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές corn flour
6-7 βανίλιες
Κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βουτυρώνουμε ένα μικρό ανικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το corn flour και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ια 8-10 λεπτά .Προσέχουμε όμως να μην κολλήσει, για αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (είναι ευαίσθητο).
Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό το πολύ σε χαμηλή φωτιά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο ¨καμένη¨ ψήνετε σε λιγότερο και το αντίθετο αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα ¨καμένη¨.
Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιμπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλα.



Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει ένα πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη fωτιά, Dibi, σημαίνει ο πάτος…άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ένας πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας. Από τα πιο δημοφιλή γλυκά τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορώ να πω ότι μου πέτυχε...εκτός από το ότι μου φάνηκε πολύ γλυκό, δε στεκόταν όπως το έτοιμο...σε τι θερμοκρασία το ψήνεις;;

Ανώνυμος είπε...

kanonika to kanete me gala apo vouvali, maxlepi kai rodonero. den xriazete poly zahari... to "kazani" prepei na einai vary kai xontro ston pato tou...

molis xthes ekana kazan dipi

irene είπε...

εμενα μου βγηκε αρκετα καλο, οχι τελειο,αλλα καλο.

CHRISTIANA είπε...

Παιδιά νομίζω πως η μαστίχα είναι απαραίτητη!!!